7 mars 2010

Mumin 65 år


Mumintrollen fyller 65 år i år. Böckerna om muminfamiljen gavs ut första gången 1965 och har översatts till 43 språk. Idag är Mumin en rik 65-åring. Bolaget Moomin Characters som ägs av familjen Jansson sitter på alla licencer till Mumintrollet och hans vänner. De omsätter mellan 40 och 45 miljoner kronor per år, gjorde senaste räkenskapsåret en vinst efter skatt på 15 miljoner kronor och har en värdepappersportfölj värd 19,2 miljoner. Och bolaget består bara av fem personer. De har minst sagt sitt på det torra... Och när trollet nu fyller 65 år kommer intäkterna garanterat att öka. En massa fina nya produkter har lanserats födelsedagsbarnet till ära.



När min syster var mindre blev hon kallad Fillifjonkan av mamma och pappa vilket senare blev Fjonkan av vännerna. Fast det hela var ett missförstånd. De trodde att Fillifjonkan var en gullig liten figur, tror de tänkte på Lilla My. Fillifjonkan var ju en rätt elak, stor och ful karaktär. Ha, ha komiskt. Kanske ska köpa muggen nedan till kära syster.

Foto: Designonline, Roylan Design

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har också lust att köpa en mugg. Hälsningar från Fillifjonkans mamma.

Mille sa...

Eftersom mor min är finlands-svenska så var det naturligt för oss att lyssna till muminspråken hemma... Även för vår barn så var det ju så.
Äskar dem helt enkelt, även fast de är ganska buttra typer :)

Related Posts with Thumbnails